Ήρθε η ώρα για προστατευμένους οπωρώνες

Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Μία πρωτοποριακή προσέγγιση από τον Ιταλό ερευνητή, Stefano Lugli

Μετά τον παγετό στα μέσα Μαρτίου 2021, ο παγετός της προηγούμενης εβδομάδας προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην παραγωγική προοπτική της βόρειας Ιταλίας. Ο Stefano Lugli, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Modena και Reggio και δημιουργός μερικών από τις πιο γνωστές ποικιλίες κερασιών, απεικονίζει την άποψή του.

"Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να σκεφτούμε την παραγωγή φρούτων σε προστατευμένο περιβάλλον για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Ξεκινήσαμε πριν από χρόνια για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα  από το χαλάζι, μετά προχωρήσαμε στην προστασία από τη βροχή και τα έντομα. Πρέπει επίσης να συμπεριλάβουμε συστήματα προστασίας από όψιμους παγετούς, καθώς είναι όλο και πιο συχνό φαινόμενο. "

Νάυλον καλύματα κατά της βροχής, των εντόμων, του χαλαζιού και του παγετού θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και για κεράσια, ακτινίδια, ροδάκινα και βερίκοκα στο Βορρά. Όχι τόσο πολύ για να επιταχύνουμε τη συγκομιδή, αλλά για να προστατέψουμε τις καλλιέργειες.

Ο Lugli αναφέρθηκε σε δύο συστήματα προστασίας κατά του παγετού που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα για δύο οπωρώνες στη βόρεια Ιταλία. Στην πρώτη περίπτωση, μια ειδική μεμβράνη προστατεύει από εξωτερικούς παράγοντες ενώ η άρδευση κάτω από το θόλο βοηθά να διατηρηθεί η θερμοκρασία ελαφρώς υψηλότερα (2,5 °C) από ό, τι στα ανοιχτά χωράφια. Στη δεύτερη περίπτωση, η άρδευση πραγματοποιείται πάνω από το θόλο και έξω από τη μεμβράνη έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα είδος «ιγκλού» που προστατεύει τα φυτά με μια διαφορά της τάξεως των  6-5 °C.

Είναι μια σημαντική επένδυση, αλλά οι Ευρωπαϊκοί και Περιφερειακοί πόροι πρέπει να πάνε προς αυτή την κατεύθυνση. "Στην πραγματικότητα, το ασφαλιστικό σύστημα προβλέπει ότι το κράτος θα πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του ασφαλίστρου στις εταιρείες, αλλά δεν υπάρχει επιστροφή προς την κοινωνία και την τοπική οικονομία, πόσο μάλλον για τους καλλιεργητές και, εν μέρει, για τις επιχειρήσεις. Εάν τα κεφάλαια αυτά χρησιμοποιούνταν στη χρηματοδότηση επενδύσεων για τη  φυσική προστασία του καρπού, θα μπορούσαμε να προσφέρουμε εργασία σε ολόκληρη την αλυσίδα με σημαντική οικονομική απόδοση για το κράτος.'', εξηγεί ένας παραγωγός.

 

Πληροφορίες από : Freshplaza.com

×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies