ΡΟΔΑΚΙΝΙΕΣ

H καλλιέργεια της ροδακινιάς είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, με τα επιτραπέζια ροδάκινα να καλλιεργούνται σε ποσοστό 40% και τα βιομηχανικά ροδάκινα σε ποσοστό 60%.Αποδίδει καρπούς στον τρίτο χρόνο από τη φύτευση της, των οποίων η ποιότητα είναι καλύτερη σε περιοχές όπου τα καλοκαίρια είναι ζεστά και οι χειμώνες  κρύοι.Η ροδακινιά είναι δέντρο που του είναι απαραίτητη η έντονη ηλιοφάνεια και θερμότητα έτσι ώστε να παράγει καρπούς. Είναι απαραίτητο το ξηρό και ζεστό καλοκαίρι με θερμοκρασίες που να φτάνουν ακόμη και τους 35 βαθμούς Κελσίου  .Αναπτύσσεται σε έδαφος ελαφρύ, που στραγγίζει και αερίζεται καλά .Η κατάλληλη κλίμακα pH είναι από 5.2 μέχρι 6.8Η συγκομιδή των ροδάκινων αρχίζει στα τέλη Μαΐου και ολοκληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Β. Ελλάδα. Βασικό κριτήριο για την έναρξη συγκομιδής μιας ποικιλίας είναι βαθμός ωρίμανσης του καρπού.
Ο καρπός θεωρείται έτοιμος για συγκομιδή όταν έχει το μέγεθος και το χρώμα που προστάζει η ποικιλία και έχει πλούσιο άρωμα. Συνήθως τα φρούτα συλλέγονται 1-2 μέρες νωρίτερα προκειμένου να είναι πιο σκληρά ώστε να αντέξουν τη συσκευασία, μεταφορά και παραμονή στο ψυγείο.Άρδευση Είναι απαιτητική σε νερό καθ’ όλη τη βλαστική περίοδο αλλά ιδιαίτερα από την περίοδο σκλήρυνσης του πυρήνα έως την πλήρη ωρίμανση του καρπού (Μάιο έως τον Σεπτέμβριο). Αντίθετα η περίσσεια νερού, προκαλεί ζημιά στο ριζικό της σύστημα, κυρίως στα εδάφη με κακή αποστράγγιση. Η ποσότητα και η συχνότητα των ποτισμάτων καθορίζονται από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, τους ανέμους και την ποικιλία που έχουμε επιλέξει. Σε κάθε περίπτωση, τα ποτίσματα πρέπει να είναι τακτικά γιατί τα ακανόνιστα ποτίσματα δημιουργούν προβλήματα στο δέσιμο και στην ανάπτυξη των καρπών.

 

ΡΟΔΑΚΙΝΙΕΣ
Φυτώρια οπωροφόρων δένδρων Μίλη